Ons lichaam heeft verschillende vitamines nodig om gezond te blijven. Vitamine B12 is een voorbeeld van een vitamine waar ons lichaam niet zonder kan. De meeste mensen krijgen voldoende van deze vitamine binnen via hun voeding, maar dit geldt niet voor iedereen. Daarom vertellen we je hier hoe je een tekort aan vitamine B12 herkent. Bovendien helpen we je om ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende van deze vitamine binnenkrijgt.
Symptomen van een vitamine B12 tekort
Er zijn behoorlijk wat mensen die een klein tekort aan vitamine B12 in hun lichaam hebben. Dit is niet direct iets om je zorgen over te maken. Vandaar dat er ook niet direct symptomen optreden als er slechts sprake is van een klein tekort. Veel mensen ervaren zelfs geen problemen als zij een jaar lang geen producten eten waar vitamine B12 in zit. Symptomen treden vaak pas op bij een sterk verlaagd Vitamine B12-gehalte.
Eén van de belangrijkste gevolgen van een langdurig laag vitamine B12-gehalte is bloedarmoede. Dit herken je aan een vermoeid en zwak gevoel, duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn en oorsuizen. Daarnaast hebben veel mensen met bloedarmoede snel last van kortademigheid na een inspanning. Een langdurig tekort aan vitamine B12 kan ook tot stoornissen aan het zenuwstelsel leiden. Dit zorgt ervoor dat tintelingen, handelingen en bewegingen vaak minder precies gaan. Het is overigens niet zo dat iedereen met een laag vitamine B12-gehalte ook klachten ervaart.
Veganisten en vegetariërs hebben een grotere kans op een tekort aan vitamine B12
Vitamine B12 zit in dierlijke producten als vlees, melk, ei, boter, kaas en yoghurt. Hierdoor hebben veganisten en vegetariërs een grotere kans op een tekort aan vitamine B12. Veganisten eten immers geen vlees of vis, maar gebruiken ook geen melkproducten en eieren. Vegetariërs mogen weliswaar melkproducten en eieren gebruiken, maar lang niet iedere vegetariër eet dit met enige regelmaat. Een tekort aan vitamine B12 treedt overigens ook vaak op bij mensen die overmatig alcohol gebruiken en daarnaast weinig eten. Vitamine B12 wordt dan minder goed opgenomen door de maag en darmen. Ook bij mensen met een maag- of darmziekte en ouderen is vaker sprake van een vitamine B12-tekort.
Wat doen tegen een vitamine B12-tekort?
Als je signalen krijgt dat jouw lichaam een tekort aan vitamine B12 heeft, raden wij je aan om in actie te komen. Je kunt allereerst meer producten gaan eten die vitamine B12 bevatten. Wanneer je veganist bent, wordt dit vrij lastig. Gelukkig betekent dit niet dat je moet leren leven met een tekort aan vitamine B12 in je lichaam. Je kunt namelijk voedingssupplementen slikken. Wanneer je iedere dag bijvoorbeeld vitamine B12 smelttabletten inneemt, krijgt jouw lichaam doorgaans voldoende van deze vitamine binnen. Wanneer je (nog) geen klachten ervaart, is het niet verstandig om al vitamine B12-supplementen te gebruiken.