Nu de zon zich weer iets minder laat zien en de temperaturen weer naar het nulpunt zakken is het tijd om ook je zomergarderobe weer in te wisselen voor je wintergarderobe. Lekkere zachte coltruien, dikke sokken en lekkere warme jassen. Maar wat is de oorsprong van jouw lekkere warme winterjas? Dat vertellen we je graag in dit blog.
De parka
De parka is een langere winterjas die goed tegen verschillende weersomstandigheden kan. Vaak zijn ze wind- en waterdicht en beschermen je goed tegen kou, regen en wind. De naam parka komt uit het Amerikaans-Engels en is verzonnen door een volk dat op de Aleoeten van Alaska woont genaamd: de Ungangan. In Alaska kan het uiteraard flink koud worden en de parka bood hiervoor de perfecte uitkomst. In de jaren 60 werden parka’s veel verkocht bij zogenaamde ‘army dumps’. Hier werd kleding verkocht die oorspronkelijk van soldaten was geweest. Omdat de jas zo populair was werden er al snel replica’s op de markt gebracht.
De bontjas
Een jas die we steeds minder voorbij zien komen in het straatbeeld is de bontjas. Vooral bontjassen met echt bont worden steeds minder populair door het dierenleed wat er mee gepaard gaat. In de middeleeuwen was dit echter heel anders: toen was het dragen van een bontjas razend populair en werd het gezien als een teken van luxe. Bontjassen met nepbont maken echter een comeback en zien we steeds vaker.
Trenchcoat
De trenchcoat is een jas gemaakt voor de weersomstandigheden in de herfst en de winter en wordt gemaakt van gabardine, leer of popeline. Deze jas komt meestal tot minimaal op de knie, maar kan ook tot op de kuit komen. Op de schouders zitten vaak flappen die met knopen te sluiten zijn. Een ander kenmerk van de trenchcoat is de dubbele rij van tien knopen. De jas werd uitgevonden als alternatief voor dikke wollen overjassen voor de britse en franse soldaten in de eerste wereldoorlog. De naam ‘trenchcoat’ werd dan ook bedacht door officieren die in de loopgraven liepen. Na de oorlog werd de jas meegenomen naar huis waardoor de jas ook steeds meer in het straatbeeld te zien was en gangbaar werd als regenjas voor zowel mannen als vrouwen.