Iedereen toegang geven tot de meest elementaire medische zorg. Ervoor zorgen dat nooit meer iemand met klachten maar niet naar de dokter gaat, alleen om de hoge rekening te voorkomen. En ervoor zorgen dat ons zorgstelsel overeind blijft, door samen ervoor de kosten te dragen. Dat is het doel achter de basisverzekering, die iedere Nederlander verplicht heeft lopen. Iedereen van 18 jaar of ouder moet deze zelf afsluiten en de premie maandelijks betalen. Voor kinderen geldt dat zij via hun ouders gratis zijn meeverzekerd. Is je inkomen te laag om de premie te kunnen betalen? Dan kun je vaak via de zorgtoeslag een tegemoetkoming hierin krijgen.
Iedereen dezelfde zorg
Door deze verplichte verzekering tegen medische kosten, heeft iedereen de toegang tot dezelfde medische zorg. Iedereen kan een bezoekje brengen aan de huisarts, en niemand hoeft bang te zijn hierna een rekening op de deurmat te vinden. Ook een verwijzing naar een medisch specialist in een ziekenhuis levert geen gepeperde rekeningen op, net als een eventuele ziekenhuisopname. En ben je zwanger? Dan kun je met een gerust hart een verloskundige bezoeken, en ook na de geboorte staat de juiste zorg voor je klaar.
Een prettige gedachte. De meest belangrijke medische kosten worden voor iedereen gedekt. Niemand hoeft zich een bezoekje aan een arts te ontzeggen. Maar er zijn nog meer medische kosten die we maken. We houden ons gebit graag in een goede conditie, en bezoeken daarvoor regelmatig een tandarts. En we hebben wel eens last van onze spieren en gewrichten, waar een fysiotherapeut ons mee kan helpen. En zo zijn er nog veel meer zorgverleners die we zo nu en dan of zelfs met regelmaat bezoeken. Zijn deze ook allemaal gedekt door de basis zorgverzekering?
Lang niet alles wordt vergoed
Het antwoord is ‘nee’. Vanuit de basisverzekering fysiotherapie vergoed krijgen, dat gebeurt alleen in heel uitzonderlijke gevallen. En ook de tandartskosten moet je als volwassene zelf betalen. Alhoewel ze belangrijk zijn, zijn ze niet zo elementair dat ze in het basispakket vallen.
En daarom kiezen de meeste mensen ervoor zich aanvullend te laten verzekeren. Verplicht is het niet. Maak je doorgaans weinig medische kosten, dan kun je de gok nemen en geen aanvullende verzekeringen afsluiten. Kom je alleen bij de tandarts voor controle en bezoek je vrijwel nooit een fysiotherapeut, kun je op die manier goedkoper uit zijn. Maar wanneer je plotseling toch voor hoge tandheelkundige kosten komt te staan, of van de pijn in je rug niet meer overeind kunt komen, kan het goed zijn dat je jezelf wel voor je kop kunt slaan. Kijk goed waar jij voor kiest, en zet daarbij dus alle voors en tegens goed op een rijtje om de beste beslissing te kunnen maken.